Oscar și Tanti Roz – Eric-Emanuel Schimtt

Nu pot începe altfel decât mulțumindu-i fostei mele colegi, Sandy, pentru că mi-a recomandat această carte. Mulțumesc frumos! Nu ai idee cât bine mi-ai făcut.

Despre Oscar și Tanti Roz se pot spune multe, chiar foarte multe. Personal mă duce ușor cu gândul la Micul Prinț de Antoine de Saint- Exupery. De ce? Pentru că este o carte care cucerește prin simplitatea sa, o carte pe care aș da-o fiecărui adult să o citească pentru a înțelege că principalul motiv pentru care trăim este să ne bucurăm de viață.

Am avut până de curând proasta impresie că o carte bună trebuie să fie complexă, să aibă o poveste grea, un număr remarcabil de foi sau un anumit limbaj. După ce am citit povestea micuțului Oscar am înțeles cât de mult m-am înșelat.

Povestea lui Oscar este scurtă, după mine exact cât trebuie de lungă pentru a îi lăsa cititorului dorința de încă o pagină. Este o poveste care îți ridică semne de întrebare, care spune multe în puține pagini.

Alcătuită din scrisorile pe care Oscar i le trimite lui Dumnezeu, cartea este de o simplitate specifică copiilor. De ce îi scrie un Oscar lui Dumnezeu și ce îi cere?

Oscar, poreclit de prietenii săi Bilă, este un băiețel în vârstă de 10 ani care suferă de leucemie. Dar el are ceva ce îl diferențiază încă de la început de restul copiilor din spital. Anume? Pe Tanti Roz.

Această asistentă în vârstă este cucerită de micul bolnav, îi inventează povesti despre lupte în care ea este unul din principalele personaje iar când Oscar o întreabă câți ani are aceasta îi răspunde că micuțul nu ar putea ține minte numere de treisprezece cifre.

Cum operația sa eșuează Oscar află că mai are doar 12 zile de trăit, chiar ultimele zile din an. După ce i se confesează lui Tanti Roz aceasta îi propune să trăiască în fiecare zi câte 10 ani.

Astfel, micuțul nostru protagonist își trăiește întreaga viață pe repede inainte. Trece rapid prin problemele adolescenței, se îndrăgostește de Peggy Albăstrea ca mai apoi să o ia de soție, ia hotărâri mature, se plânge de excese pe la 60 de ani și așa mai departe până la respectabila vârstă de 130 de ani.

De obicei nu sunt de acord cu dezvăluirea ultimei pagini din carte dar în cazul romanului „Oscar și Tanti Roz” o să fac o excepție deoarece mi se pare… Nu găsesc cuvintele potrivite. Vă las să vedeți.

Reclame

2 gânduri despre „Oscar și Tanti Roz – Eric-Emanuel Schimtt

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s