Povestea a 2 locatari

În orașul Deciziei, pe strada Vieții, chiar lângă parcul central, în blocul 14 în fiecare seară pe palierul de la scara 4 este un scandal teribil. Doamna de la apartamentul 16 nu se poate înțelege niciodată cu vecinul ei. Nimeni nu își poate explica cum două persoane ca ele se pot ciondănii încontinuu de atâta timp. Și de asemenea nimeni nu își amintește când s-au mutat în acest bloc. Par a fi locuit acolo din totdeauna.

De fiecare dată când consiliul blocului este nevoit să se întâlnească între cei doi locatari sar scântei.  Ce este atât de greșit la cei doi bătrânei de se tot ceartă? Părerile lor nu sunt niciodată îndreptate spre aceeași idee. De parcă ar funcționa pe frecvențe diferite în mod continuu. Niciun punct tangent.  În timp ce bătrâna ia alegerile în funcție de ceea ce  simte, bătrânelul preferă să analizeze totul, să gândească în amănunt și abia apoi să ia cea mai rațională decizie.

Nici firile lor nu sunt mai apropiate, ceea ce evident cauzează și mai multe probleme. Dacă femeia reprezintă bunătatea întruchipată, mereu pregătită să dăruiască la toată lumea, mereu pregătită să ajute și  oferind dragoste tuturor locatarilor din blocul său, bărbatul e pe cât se poate de diferit. Mereu morocănos, mereu pus pe gânduri. Incapabil să se bucure din plin, mai întâi trece prin filtrul logicii orice.  Oferă rareori și asta după analize îndelungate. Totul la el este făcut după tipar și program. Necesitățile înainte de toate.

Prin bloc, totuși, circulă o poveste interesantă. Se spune că, acum multă vreme, cei doi bătrânei ar fi locuit împreună. Greu de crezut la cât de des se ceartă astăzi. Dar, cică pe vremea aceea chiar se înțelegeau de minune iar acest lucru se răsfrângea asupra întregului bloc. Pacea și bucuria parcă se cazaseră și ele la aceeași adresă. Totul părea mai vesel și mai luminos, bătrânica era de o veselie rară și parcă radia atunci când zâmbea. Iar bătrânelul era chiar mai vesel de atât. Ba mai mult, mulți se jură că l-ar fi auzit chiar râzând în acea perioadă.

De asemenea nimeni nu știe ce i-a făcut pe cei doi să se certe, ce anume a provocat ruptura între ei. Dar de atunci parcă tot blocul a fost acoperit de un gri. Bucuria parcă ar fi părăsit clădirea iar toți locatarii sunt mult mai mohorâți. Își amintesc vag de vremurile de demult și se uită cu ochii triști spre scara 4 cu speranța ca cei doi să își revină.

Acum, dragul meu cititor sau cititoare, permite-mi să ies din această poveste și să îți spun cine sunt în realitate personajele mele. Bătrânica zglobie și impulsivă nu este nimic altceva decât o imagine a sufletului tău. Cel care își dorește multe dar de care uitam adesea în goana de a ne completa ceea ce credem că sunt necesitățile noastre. Bătrânelul, după cum cred că ai ghicit este mintea ta. Cea care alege să treacă totul printr-un filtru la rece și rareori își permite să facă ceva fără a analiza mai întâi. Blocul, strada, orașul, presupun că ai ghicit cine sunt. Ca să le rezum pe toate…ele sunt TU!

Tu ai și suflet și minte. Rolul tău este de a merge pe sârmă la 1000 de m altitudine în încercarea de a găsi echilibrul perfect între cele două. Evident, nu vei reuși mereu. Ideea de bază este ca nu cumva să înclini balanța mai mult în favoarea unuia dintre cei doi bătrânei.

Tu, ești „acasă” atât pentru suflet cât și pentru minte. Datoria ta este să devii o casă de vis. Și nu mă refer la aspectul exterior.  Ai nevoie de un proiect de casă uimitor. Un proiect în care să îți enumeri toate visele, toate speranțele. Ceea ce ești deja și ceea ce îți dorești.  Apoi te apuci să muncești la casa ta.

Începi prin a da afară toate fricile, toate gândurile negative, toate momentele în care ai spus „nu pot”. Continui prin a așeza la loc luminos, ca să crească mai bine, speranțele, dorințele și gândurile bune. Iei toate greșelile pe care înainte le ascundeai cu dibăcie pe covor și le așezi pe polița șemineului lângă o plăcuță cu textul: „Aici sunt experiențele mele”. Realizările tale agață-le pe perete. Alături de greșeli ele te definesc ca om. Dă cu mătura bine, orice încercare a amăgirilor să dispară. Văruiește-ți viața în culori calde, meriți tot binele din lume. Dar trebuie să fii gata să  îl întâmpini.  Organizează totul după bunul tău plac.

Plantează în grădina din jurul casei tale prietenii durabile și oameni de încredere ( atenție, nu îi îngropa cu totul). Ai grijă de ei. Vorbește cu ei.   Ei te vor susține și ajuta la greu.  Fii un colecționar de lucruri și gânduri pozitive pentru casa ta.    Întotdeauna adună gânduri, învățăminte, lecții. Ține în permanență totul în ordine și frumos așezat.

Casa perfectă trebuie concepută și gândită după gusturile tale.  Într-adevăr, există evaluator ANEVAR, dar nu și pentru acest gen de construcție. Aceasta este doar a ta, numai tu o poți cunoaște în întregime. Nu te poți duce undeva sau să accesezi un site, să te uiți pe un catalog online care are ca titlu proiecte case și să copiezi una. Nu, domnule. Aceasta trebuie să fie gândită și construită de tine. De la prima până la ultima cărămidă.

aia.jpg

3-Proiect-casa-P-1-M-0722494447-1024x576

 

Acest articol reprezintă a 4-a probă din competiția SuperBlog 2017

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s