O călătorie îndelungată

De ce a face  cursuri de limbi străine pentru firme e o idee bună?

Să fie oare două sau trei mii de ani de când tot rătăcesc prin lume, de când tot încerc să fac să se înțeleagă și estul cu vestul și nordul cu sudul. Și am pornit la drum acum câteva veacuri, cu o misiune grea în spate. Și am avut de-a lungul timpului, atâtea vieți că nu le mai știu pe toate. Și am fost veșnic călător spre a găsi ce-nseamnă pacea și în tinerețe ce viteaz eram, un călător neobosit dar care azi… a îmbătrânit.

Și parcă pe la începutul acest drum nesfârșit am fost cândva un împărat, și am tot căutat să nu creez războaie, să fac tot ce e mai bine pentru al meu popor. Dar nu a fost să fie iar mai târziu am fost asasinat de împăratul din vecini ce frate îmi era.

Și într-o altă viață am zis să fiu mai mic. Și astfel am devenit constructor de poduri. Am vrut să unesc lumea, de la un cap la altul, să fac să fie ușoară vederea întregului uscat. Am vrut să vină ei la noi și noi să plecăm la ei, să ne întâlnim pe pod și să ne dăm mâna, să ne înțelegem împreună. Dar nici astă muncă nu le-a fost pe plac, căci podurile toate până să mor le-au dărâmat.

O altă viață am încercat. Și în vremuri de răscruce preot m-am întruchipat. Și am vrut să predic despre ce înseamnă să ai frați, despre cum cearta nu este o soluție, despre cum viața trebuie trăită în pace iar răul lăsat la ușă. Dar, vai, ce prost m-am mai gândit. Căci în perioada aceea, au fost atâția creștini pedepsiți. Și în final am fost și eu prins și bineînțeles, ucis.

Apoi m-am tot schimbat, iar mai acum vreun veac sau două, m-am înființat din nou la un palat. Am fost un mare sfeșnic, am fost mereu prezent. Și regelui din acea vreme mult i-am mai slujit. Am încercat din răsputeri să îl conving ce înseamnă pacea, să îl conving că nu războiul îl va umple de glorie ci o domnie lungă în armonie cu celelalte popoare. Dar înainte de a pune sigiliul pe scrisoarea ce anunța un tratat, eu unul am fost asasinat. Și succesorul meu, un om trufaș și el, a dat cu piciorul la tot ce am muncit eu.

Și sincer vă spun am obosit, am zis să mai fac o ultimă încercare și apoi la următoarea viață nu mă mai întorc în lume. Și cu greu m-am decis, ce o să mai fac pentru a îmi îndeplini misiunea. Și totuși destul de uimit am fost când de data aceasta, am văzut atâta lume umblând să vadă, să cunoască. Am văzut tineri de nici 20 de ani plecând în lumea largă. Am văzut albi și negri laolaltă. Englezi și francezi, români și germani.

Și i-am văzut vorbindu-și pe înțeles unul altuia, am văzut românul vorbind germană și francezul engleză. Am văzut că dacă unul se încurcă și vorbea în limba sa nativă celălalt tot înțelegea. Și atunci mi-am zis că asta este calea, spre a unii și vestul cu estul și sudul cu nordul. Și uite asa m-am hotărât să devin traducător.

Și astfel am ajutat lumea să vorbească. Să înțeleagă și nordicul ce zice sudicul și invers. Și am descoperit că nu e niciodată prea târziu ca să cauți și să înveți. Am făcut cursuri de limbi străine pentru firme, așa  învățat să fac și traduceri specializate, orice mi-a fost cu putință ca să fac lumea să meargă. Și deja știu ce o să fac în următoarea mea viață. Nu o să mai stau mereu în aceeași parte a lumii, o să călătoresc prin lume în sus și în jos, la dreapta ori la stânga. O să văd culturi nemaipomenite, o să întâlnesc fel și fel de oameni și alte limbi o să învăț. Și dacă vreodată o să rămân fără de mâncare nu îmi fac griji, mereu se caută un traducător specializat.

logo_swiss_solutions-patrat.jpg

PS: Cu acest articol particip la proba a 7-a din cadrul competiției SuperBlog2017.

Reclame

2 gânduri despre „O călătorie îndelungată

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s