Jungla urbană!

În curând, mai precis pe 29 decembrie 2017, este premiera filmului Jumanji: Aventuri în junglăȘi ca atare a apărut și o probă dedicată ideii de junglă și supraviețuire într-un mediu ostil.  Eu am ales totuși să aleg un spațiu mai periculos pentru om decât clasica junglă luxuriantă. Ce anume am ales? Nimic mai simplu, Jungla Urbană!

Poster CC.indd

 

Această junglă în care ne petrecem toată viața, încercând să evadăm pentru a ne purta urma visele. Din păcate însă de multe ori cedăm și atunci lăsam ”animalele” să ne sfâșie și devenim doar un pachet gol care ține undeva în adâncul sufletului un morman de vise pe care s-a pus praful.

Ce le asemenea pe aceste jungle? Faptul că în ambele e al naibii de greu să te NU te pierzi. Să rămâi tu însuși, să ai curajul să evadezi. Să nu te dai bătut.

 

Parcă suntem într-un film dar acesta nu se va difuza vreodată la cinema, ci doar pe propria noastră retină în zilele bătrâneții în care nu vom avea câțiva nepoți prin jurul nostru care să ne facă să le dăm atenție și ne vom gândi la câte am fi putut realiza. La fel cum toată lumea se mută în L.A. sperând că vor devenii regizori sau scenariști. Dar nu o mai fac. Începutul scenariului zace undeva în ultimul sertar al vechiului birou, e acoperit de facturi vechi la întreținere.

Filmul care trebuia să fie de acțiune, în care să ne luptăm pentru visele noastre a devenit o comedie ștearsă. Tu nu ești un actor al vieții tale cum e Jack Black în filmul amintit mai sus. Nu, tu ești doar un spectator al propriei vieți. Scena e goala. Nimic interesant, 79 de ani, inginer. Ce sec.

Jungla modernă este o înfățișare mai elegantă a celei din Africa. Dar și aici prădătorii sunt la orice pas și ne așteaptă. Fie că e vorba de agentul imobiliar, de taxele la mașină sau de proprii prieteni care ne scot ochii atunci când nu reușim. Prădătorii moderni nu își mai arată colții, ci etalează niște zâmbete perfecte.

Iar uneori îl etalează atunci când ne vând ”fructe otrăvitoare” specifice pentru fiecare dintre noi. Gogoși cu ciocolată pentru cei obezi, sucuri pline de zahăr pentru copii sau pur și simplu leasing-uri inconvenabile pentru tinerii care își doresc o mașină nouă. Așa rânjește și leul la pradă. Dar măcar leul are bunul simț ca atunci când te întâlnește să îți spună clar că are de gând să te mănânce. Nu să îți zică ”nu are calorii”, ”e sănătos” sau ”e foarte avantajos”.

Regulile moderne sunt mult mai multe dar toate par a se ramifica din regula supremă a sălbăticiei. Cel mai puternic supraviețuiește. Pericolul modern nu este moartea ta, ci moartea viselor tale. Ai o singură viață. Pe care o supraviețuiești. Nu o trăiești. Ce risipă.

Jungla urbană a înghițit mai multe suflete ca toate pădurile cu vegetație luxuriantă. Am auzit de oameni care după ce au supraviețuit au vrut să se mai ducă acolo. Dar nu am auzit de nimeni care odată ce a realizat o frântură din visul său să vrea să o ia de la capăt practicând iar monotonia cenușie a vieții insipide.

Şi cam de aceleași virtuți ai nevoie să supraviețuiești în ambele locuri. Trebuie să ai curaj, încredere dar mai presus de toate să muncești pentru visul tău!

Articol scris pentru SuperBlog2017.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s