Carte veche caut recenzor tânăr

Dacă ai avut vreodată norocul de a sta în preajma mea și a lui Emil, cu siguranță ai observat schimbul nostru de complimente. Nu zic că sunt amabilitatea în persoană, dar totuși mă descurc binișor. Cu excepția cazului în care vorbesc cu personajul mai sus menționat. Pentru cei care nu îl cunoașteți vreau să vă spun principiul său de blogging. Și cel mai bun mod de a face asta este prin următorul exemplu, cuvinte spuse chiar de el. Dacă îmi fac blog de carte, înseamnă că voi citi mai mult? Dacă e adevărat acest concept mă voi gândi serios să îmi fac un blog despre mâncare. Poate pun și eu alea 5 kilograme lipsă.

De ce totuși am ales eu să încep anul 2018 cu un articol în care să vorbesc despre această persoană? Ei bine, anul trecut Emil a scris un articol despre bloggerii care se ocupă de recenzii. Acesta a pus problema astfel, cei care recenzăm cărți vechi, cărți studiate îndelung de critici, de oameni absolvenți de cine știe ce facultate cu specializări în domeniu, bla bla bla, nu recenzăm pentru alții, ci ca să ne dăm mari că suntem capabili să parcurgem paginile acelor cărți.

Că doar dacă îi fac eu o recenzie negativă lui Dostoievski nu înseamnă că mă va lua cineva în seamă și nu va mai citi operele lui. Păi… scopul meu ca recenzor de cărți este să fac lumea să citească, nu să arde cărțile. Eu consider că a recenza cărți vechi, cărți cu o valuare care a învins timpul este de DATORIA noastră, a tinerilor recenzori.

De ce? Oricum autori de genul suntem și la școală îndemnați să citim, nu e nimic nou. Faptul că tinerii din ziua de azi nu mai citesc atât de mult este deja o problemă cunoscută. Acum tu, cititorul în vârstă de 15 ani, care ar vrea să îl citească pe acest clasic al literaturii ruseşti, ce faci? Repede search pe google după o recenzie, al nu știu căruia profesor doctor universitar mai mare intelectual, etc. Evident că nu. Te-ai apuca să îți întrebi prietenii care citesc. Auzi, tu, X-ulescu. Ce zici, cum e Dostoievski? Așa în opinia ta.

În opinia ta de ce? Evident, de tânăr cititor. Da, probabil nu îi se vor mai găsi alte sensuri operei acestui scriitor dar opera va rămâne vie atâta timp cât noi generații se vor redescoperii în ea, vor lega relații de camaraderie cu persoanejele sale și o vor închide cu regret.

De aceea avem nevoie de recenzii la cărțiile vechi. Pentru că, nu contează câte diplome universitare ai, nu vei știi niciodată să te adresezi unui adolescent mai bine decât o poate face… tot un adolescent. Toți cei care ne împărtățim gândurile legate despre o carte o facem nu ca să ne lăudăm, ci ca să îi oferim acesteia un pic din suflarea noastră, a tinereții.

De ce Dostoievski nu se mai poate preta la vremurile moderne? La noile recenzii. Dacă ne chinuim puțin îl și aducem într-un format modern. Sau crezi că bătrânului ruș îi e rușine să se afle pe un e-reader?

Reclame

3 gânduri despre „Carte veche caut recenzor tânăr

  1. In cazul in care un adolescente/tanar recenzeaza o carte clasica, ma astept, exact cum spui tu, s-o aduca in actualitate. Sa-mi argumenteze de ce cartea in cauza este inca de actualitate. Sa imi spuna cum s-a simtit reprezentat de eroul/eroina cartii. Sa-mi spuna asemanarea dintre personajele din carte si personajele zilelor noastre.

    Deci nu conteaza doar ce recenzezi, ci si cum o faci.

    Oricum, dupa cum ai si observat, atunci cand scriu pe blog o opinie despre o carte, o fac intr-un stil personal. Nu sunt critic, deci nu scriu ca un critic. Si diferenta dintre mine si multi altii este ca nici nu-mi doresc sa devin. Dimpotriva, evit pe cat posibil sa ma aseman cu ei. Si nu vorbesc doar de critici de carte. Este aceeasi discutie si despre critcii de film ori de teatru. Fiecare cu specificitatea domeniului.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s