Din învățămintele basmelor

M-am tot gândit la o modalitate în care să vă descriu cum a fost cu reparațiile de acum 10 ani când mama a preluat casa de la tataie. Cumva, să vă pot explica și vouă ce haos a fost atunci și cât de grea a fost perioada în  care aveam un șantier în propria casă. Dar, nu mi-a venit nici o idee în minte. Fiind copil mă bucuram de prezența constantă a unor oameni noi. Muncitorii erau niște oameni de treabă și majoritatea zilei mi-o petreceam alături de ei, mâncând cu ei la masă sau încercând să îi desenez. Pe vremea aceea eram pasionată de desen. Ba chiar mă împrietenisem cu băiatul unuia dintre ei fiind de-o seamă. Așa că perioade bune din acea vacanță de vară mi le-am petrecut la Telega jucându-mă cu Claudiu în timp ce tatăl său era cocoțat pe acoperișul nostru.

Concluzia este că nu găsesc nimic din acea perioadă care să mă întristeze, nimic de care aș putea face haz pentru a nu fi necaz. E drept, au mai scăpat ei vreo 2 cutii de vopsea iar unul dintre ei mi-a dat, accidental, cu pensula plină de vopsea albastră în cap. Vă dați seama ce însemna să ai șuvițe albastre la 8 ani? Eram întruchiparea stilului.

Totuși, îmi amintesc perfect că prima oară când mi s-a explicat că e bine să ai o căsuță făcută bine aveam vreo 3 ani. Și mi s-a spus atunci cât de importantă este ca aceasta să fie bine izolată, mai ales să nu poată ajunge vântul dincolo de ușă. Bine, nu mi s-a spus chiar cu aceste cuvinte căci lupul a zburat cu totul căsuța. Nu v-ați dat seama cum mi s-a spus atât mie cât și vouă despre cât de important e lucrul bine făcut în privința casei? Nu vă amintiți de Cei 3 purceluși?

Povestea ce îi înfățișa pe acești 3 frați grăsuni ne spune cum fiecare dintre ei s-a apucat și și-a făcut o căsuță. Primii 2 purceluși s-au grăbit, nu au fost atenți la detaliile importante și s-au gândit doar cum să scape mai ieftin și ca timp și ca bani.

Să luam cazul primului purceluș, cel ce avea o căsuță din paie. Acesta s-a calicit cel mai rău din toate punctele de vedere. Și-a făcut o casă în pripă, dintr-un material inflamabil, care prezintă șanse uriașe să nu stea locului la prima ploaie și care urma să zboare la primul acces de tuse.  Cum urma să aprindă el la iarnă un foc în căsuță este un alt aspect pe care nu îl înțeleg. Ori ăsta era planul? Să aibă în mijlocul iernii un foc imens? Acesta, dragii mei cititori, este un exemplu de căsuță de nelocuit.

Următorul purceluș și-a făcut o casa de nuiele. Ceva mai bun materialul ales față de al primului. Dar la fel ca și paiele și nuielele se găsesc pe toate drumurile. Și știm cu toții că dacă ceva se găsește atât de ușor clar nu este calitativ. Cum era vorba aceea? Calitate nu cantitate. Ce putem spune de căsuța acestui locatar?  Nu urma să cadă la prima tușe a locuitorilor din ea dar nici nu era recomandat să apuce pe cineva strănutatul în preajma ei. Iar dacă supraviețuia la mai mult de trei ploi purcelușul ar fi trebuit să se ducă să își încerce norocul și la 6 din 49.  Ca să ne dăm seama mai bine de importanța lucrurilor bine făcute ar trebui să ne gândim ce s-ar fi întâmplat cu personajele noastre dragi dacă nu exista casa celui de-al treilea purceluș.

Și uite așa ne apropriem de finalul poveștii. O poveste cu tâlc din care ar trebui să învățăm cât de important este să nu ne lăsăm păcăliți de prețuri și să zicem că ne-a lovit norocul pentru că am achiziționat ceva ieftin. Ieftin nu înseamnă neapărat mai bun iar când este vorba de casă nu ar trebui să alegem nimic care să nu fie bun. Datorită muncii sale și mulțumită faptului că nu s-a zgârcit la o intervenție pe termenul lung, purcelușul cu numărul 3 a încheiat povestea lăsându-l pe lup să sufle cât o vrea. Casa sa nu se va muta din loc. Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea.

Lăsând la o parte basmul pe care l-am citit  în copilărie ar fi cazul să aducem învățămintele din el în viața noastră, locuitori ai secolului 21. O casă trebuie să fie un cămin primitor. Iar o investiție într-o casă este clar o investiție pe termen lung. Când vorbim de astfel de achiziții sau construcții faptul că ne-am calicit la început poate duce la pierderi mari de bani în viitor. Poate astăzi te-ai bucurat de faptul că ai luat apartamentul la un preț sub nivelul pieței dar ce te faci când la toamnă ușile ți se vor trânti din cauza curentului? Sau când la o ploaie mai serioasă vei vedea cum intră apa pe lângă geamuri?

Și chiar dacă ai făcut o astfel de achiziție tot este cazul să faci ceva. Iar primul pas nu solicită o sumă mare de bani dar te va ajuta să salvezi una. Este vorba de consultanța unui auditor energetic de la care, bineînțeles, vei afla  prețul auditului energetic. Iar la final vei primi un certificat energetic. Ca să înțelegi cât mai bine, în funcție de clasa pe care o va primi imobilul tău, vei afla cât de confortabil îți va fi traiul în el. Dacă deja ai clasa A jos pălăria, ai scăpat. În această clasă se regăsesc clădirile cu o izolație bună, fără pierderi de energie, în alte cuvinte niște bijuterii în care să locuiești.

Clasele trec mai departe până la G. Aceasta fiind clasa unde vei găsi clădiri cu cele mai ridicate consumuri energetice. Dacă imobilul pentru care ai solicitat certificatul nu se află în clasa A nu ar fi deloc rău să vezi o  termografie a clădirii. Astfel, poți observa zonele pe unde aceasta pierde cea mai multă energie. Că este vorba de niște geamuri prost puse, de o ușă care ar trebui înlocuită sau de un perete care este izolat greșit, acești factori sunt dăunători confortului tău. Urmează ceva muncă și costuri pentru a îndrepta lucrurile dar  important e ca iarna să stai la căldură. Și-am încălecat pe o căpșună și v-am zis de-o casă bună.

Articol scris pentru proba cu numărul 7 din cadrul competiției Spring SuperBlog2018. Probă sponsorizată de Enermed Impex SRL – www.certificat-rapid.ro.

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s