Marele VIS chinezesc

VacanteSpeciale.ro_Superblog2018-19.jpg

  Primele informații consistente despre China le-am căpătat citit fascinantul ”Jurnal de călătorie în China” al lui Nicolae Milescu Spătarul, călătorie diplomatică la ordinul țarului Alexei Mihailovici. În carte Spătarul Milescu surprinde fascinanta curte chineză, dar și viața de zi cu zi, negocierile duse în numele țarului rus. Un alt punct de atracție l-a constituit filmul serial Marco Polo, în care, de asemenea, sunt surprinse obiceiuri și modul de viață chinezesc.

    Am aflat apoi că chinezii au inventat: busola, tiparul, hârtia, fabricarea țesăturilor din mătase, praful de pușcă, ba se pare ca unul din primele zboruri ale omului a fost făcut tot în China, în 200 BC de către prințul Yuan Huangtou, cu ajutorul unui zmeu de hârtie.

De la primele informații, relatate mai sus, China părea fascinantă dar și plină de mister. Așa că am început să visez: oare cum ar fi sa pot vedea toate lucrurile astea pe viu? Și imediat mi-a fugit gândul la cei de la CND Vacante Speciale.  De ce? Pentru că ei sunt oamenii la care apelezi atunci când îți dorești o vacanță altfel. Ei sunt cei care oferă destinații speciale pentru vacante speciale.

Până să le văd pe viu m-am gândit că ar fi bine să cunosc cât mai multe despre obiectiv și la fața locului să trăiesc din plin extazul de vedea ceea ce cu ochii minții mi-am imaginat de atâtea ori.

Un oraș care ar putea fi încadrat la categoria destinații speciale  ar fi orașul vizitat de Marco Polo, Hangzhou. Despre care am fost foarte curioasă și am început să adun cât mai multe informații pentru a-mi contura o imagine cât mai bogată despre acest loc.

Așa am aflat că este supranumit orașul mătăsii, fiind și astăzi un centru important al prelucrării minunatului fir ce îmbracă de atâta amar de vreme femeile din lumea întreaga. Nu știu despre voi dar ideea de oraș al mătăsii mie îmi suna a asemenea unor destinații exotice. Am mai aflat  că în Hangzhou se află Lacul de vest (Xi Hu) aici poți face călătorii pe lac cu una din bărcile electrice aflate la mal. Iar, pe dealurile înconjurătoare dar și pe malul lacului se află temple budiste, pagoda, grădini.

Orașul mai are un minunat muzeu al mătăsii, unde poți vedea adevărate minuni cușute de meșterii chinezi de-a lungul secolelor. Tot in Hangzhou se află și o uriașă piață a mătăsii (supranumită chiar Orașul Mătăsii asemenea întregului oraș) cu numeroase magazine care vând matase, rochii sau costume tradiționale chinezești, rulouri de mătase cu scene frumos brodate și evantae pictate manual.

M-am gândit, de asemenea, și la orașul Shanghai – cel mai mare oraș al Chinei – peste 24 de milioane de suflete. Orașul are o istorie lungă, legată de comerț, mai ales de comerțul pe apă, Shanghai fiind un uriaș oraș port.

Neapărat trebuie vizitat și Shanghai Tower (632m), apoi trebuie văzut vechiul district financiar, cu clădiri din epoca colonială, bursa din Shanghai, dar și strada Nankin cu templele ei.

În Shanghai nu trebuie ratată o vizită la Yu Garden, una din resedințele imperiale, aici poți vedea arhitectură tradițională chinezească, obiecte folosite de familia imperială/ Tot în parc sunt lacuri pline cu pești Koi, frumoșii pești alb cu rosu atât de prețuiți atât în China cât și în Japonia.

La o azvârlitură de băț de Shanghai se află Sozhou – supranumit Veneția Chinei, un oraș cu numeroase canale ți plin de clădiri vechi, o după-amiaza aici nu va face decât să mă relaxeze și să îmi umple memoria de amintiri cât mai frumoase. Bine ar fi  să nu uit aparatul foto dar, mai ales, cardul de memorie și încărcătorul.

Ideal ar fi să nu uit nici să cumpăr unul sau două adaptoare  pentru prizele chinezești – sunt pe standardul britanic, cu trei picioare. Îmi fac atâtea planuri și visez cu ochii deschis. China  este cu siguranță o destinație exotică pentru o  vacanță specială.

Dar cireașa de pe tortul chinezesc este desigur Pekin, asa cum i se spunea mai de demult, sau Beijing -orașul capitală. Aici nu trebuie ratata o vizită în Orașul Interzis – de fapt un complex de palate ale împăratului, interzise pentru oamenii de rând. Încă ceva drăguț, accesul în muzeele chinezești este gratuit.

Visul fiecărui om îndrăgostit de călătorii ar trebui să includă și China. Visul fiecărui cititor înrăit ar trebui să includă și călătoritul. Deoarece nu poți să înțelegi pe deplin un oraș doar din cărți. Indiferent cât de bine informat ești, cât de tobă de carte te consideri, mereu va exista ceva ce nu poate fi cuprins în filele unei cărți. Fie că e vorba despre agitația orașului, despre priveliștile sale sau pur și simplu despre aromele care plutesc pe străzi. Oricâtă mâncare chinezească ai fi mâncat prin diferite restaurante sau fast food-uri niciuna nu va avea același gust tradițional ca mâncarea din țara de origine.  De aceea ar fi păcat ca, odată îndrăgostit de un oraș străin datorită unei cărți sau unui film, să nu mergi să îl vizitezi.

Articol scris pentru proba 8 din cadrul competiției Spring SuperBlog. Probă oferită de către cei de la  CND Turism – Vacanțe Speciale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s