Generația anilor ’90

Hei! Ce mai faci? Ce mai face astăzi copilul generației anilor 90?  Defapt, dacă ne gândim bine, ultimul copil al acestei perioade a devenit major anul trecut. 2017 a fost anul când pentru generația noastră copilăria s-a încheiat, ultimele buletine s-au schimbat și peste sintagma copil s-a pus stampila maturității. Dar, trebuie să recunoaștem. Am fost și încă suntem cea mai tare generație.

Copilăria noastră a fost una dintre cele mai diverse și ne-am bucurat de atâtea lucruri încât dacă ne întreabă cineva care a fost cel mai mișto nu știm să răspundem. Avem în amintirile noastre atât jocul cu mingea pe stradă cât și primul smartphone. Am mestecat gumă Turbo până am făcut carii și tot noi am fost cei care au schimbat cd-urile cu muzică pe stick-uri de memorie, evident pline de melodii.

Câți copii din ziua de azi mai au amintiri asemenea alor noastre? Acum mai nou suni copilul să vină acasă. După noi veneau părinții pe stradă fiindcă se întuneca și noi tot nu ne mai opream din bătut mingea. Cele mai multe vânătăi nu erau de la cățăratul în copaci sau de la bicicletă. Și în niciun caz de la mersul pe role. Nu, cele mai multe vănătăi le făceai de la football. Nu se mergea ca acum pe teren, că e iarbă, că sunt porțile bune sau cine știe mai ce. Noi ne jucam pe stradă, doi bolovani reprezentau cea mai bună poartă. Și nu era meci de la care să nu ne întoarcem loviți fiindcă am alunecat pe pietrișul de pe asfalt. Ori asta ori ne venea vreo minge în figură la rațele și vânători. Ori ne prindeam picioarele în coardă atunci când jucam zilele săptămânii.

Tot generația noastră s-a bucurat de primele jocuri video. Mai ține careva minte foaia aceea plină de coduri pe care o lipeam pe spatele consolei? Păi? Unde altundeva să o pui ca să nu o pierzi. Stăteam cu orele jucându-ne Mario și nu ne mai văitam de grafica sa. Pentru noi era ceva incredibil cum sare omulețul acela micuț. Iar dacă mai prindea și câte o ciupercă și se mărea eram deja cei mai tari.

Iar pe la începutul anilor 2000 apăreau și jocurile pe calculator. Jocurile pe care le instalam de pe CD-uri, majoritatea cumpărate de la chioșcurile de ziare împreună cu vreo revistă. Ce mai bucurie pentru părinți. Ne luam jocuri care ne învățau să număram, să adunăm sau să scădem și ne lăsau în fața calculatorului cât își făceau ei treburile. Ce să îți dorești mai mult? Copilul învață singur iar tu ești liber să îți vezi de-ale tale.

Au fost multe jocuri care au marcat perioada aceasta. Unele mai inovatoare ca altele, fiecare întrecându-se în a ne provoca dependență. Dar era unul, care într-adevăr a reușit să ne uimească pe toți și să ne facă să petrecem ore întregi jucându-l. Ba chiar, a reușit să îi facă și pe adulți să lase cafelele și politica și să se așeze la calculator. Nu vă vine în gând  jocul? Nici dacă vă zic un cuvânt cheie? Cum ar fi… prepeliță? Da, despre Prepelix vorbeam. Vorbeam cu prietenul meu despre acest joc și îl întrebam dacă și lui îi plăcea. Răspunsul lui m-a amuzat teribil: ”Aveam toate variantele! Și de vară, și de iarnă și de toate. Deci ce crezi? Îmi plăcea?!”

banner_prepelix

Prepelix a însemnat pentru majoritatea dintre noi primul joc pe calculator. Ne întreceam cu prietenii care reușea cel mai mare scor și dacă acela eram noi ne lăudam încontinuu până când reușea cineva să ni-l doboare. Apoi o luam de la capăt. Cumva, acest joc, a devenit un simbol al copiilor generației mele și fiecare dintre noi ne gândim cu o oarecare nostalgie la acesta. Timpul ne-a făcut să îl dezinstalăm la un moment dat iar noile jocuri ne-au captat ca atenția. Însă niciunul nu ne-a marcat asemenea acestuia. Probabil la asta s-au gândit cei care, au lansat de curând, varianta pentru mobil a jocului.

                                    JOC PREPELIX PANO

E adevărat. 18 ani mai târziu de la lansare, Prepelix își serbează majoratul  cu o grafică modernă şi funcţionalităţi adaptate la noile tehnologii. Jocul este disponibil pentru telefonul mobil al fiecărui utilizator şi poate fi jucat în varianta PANO (360°) sau VR (folosind o pereche de ochelari cardboard).

prepelix_pano2

Ia să vedem, ne-am pierdut îndemânarea sau încă suntem în stare să doborâm zeci de prepelițe? Ce mai stați? Tastați repede pe Magazin Play Joc Prepelix Pano și să ne apucăm de treabă? Ce? Dacă acum am trecut și noi asemenea jocului de 18 ani înseamnă că nu ne mai pricepem? Refuz să cred că acele creaturi înaripate ne pot învinge pe noi.

Prepelix  poate fi încadrat atât la categoria joc copii cât și la joc pentru adulți. Este un joc fără vârstă. Și, sincer, mi se pare o chestie foarte tare faptul că eu, copilul de 6 ani, pot juca același joc acum la 18 și încă să fiu fascinată de el. La fel cum noi am crescut așa s-a întâmplat și cu pretențiile noastre. Dacă înainte ne dădeam în vânt după un joc de stradă acum vrem un joc mobil. Prepelix cumva a reușit să zboare, asemenea unei prepelițe, prin timp și să ajungă, din nou, la noi.

Articolul scris pentru  Proba 13. O experiență altfel a jocului de mobil din cadrul competiției Spring SuperBlog2018!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s