Prietenii la distanță

Cumva, a avea un prieten care să nu fie din același loc ca și tine este un obicei care a supraviețuit peste timp. De la prietenii prin corespondență, cu care schimbai timbre și scrisori pătate cu cerneală, astăzi s-a ajuns la prieteniile susținute cu ajutorul rețelelor de socializare.

A avea un prieten la distanță mi se pare un lucru de-a dreptul genial. Afli o grămadă de lucruri despre locul unde locuiește acesta, despre obiceiurile zonei respective și despre evenimentele care au loc acolo. Astea toate pe lângă faptul că ai norocul de a găsi o persoană cu care poți să schimbi idei, cu care poți comunica și cu care ai pasiuni comune. Prieteniile la distanță se leagă în cele mai ciudate condiții. Câteodată nici nu îți dai seama când se întâmplă și cel mai tare este atunci când privești în urmă. Când realizezi că deșii nu te întâlnești zilnic cu persoana respectivă ați vorbit lucruri mult mai interesante și diverse decât cu mulți dintre amicii tăi pe care îi vezi mereu.

Fiecare dintre noi am avut probabil un prieten la distanță. Dar, astăzi, vreau să fiu și să nu fiu în același timp egoistă. Astăzi vreau să vă vorbesc despre prietena mea la distanță, despre Anastasia. Și despre cât de multe lucruri am învățat de la ea în toată această perioadă de când suntem prietene.

Eu cu Ania ne-am cunoscut în timpul unui maraton de citit. Parcă era ceva de genul 3 cărți în 3 zile. Încă nu știu de ce aveam impresia că e posibil să îmi iasă.  De atunci rareori s-a întâmplat să treacă o zi fără să vorbim. De la culorile noastre preferate până la dragostea ei pentru franceză și pasiunea mea pentru romanele istorice, subiectele noastre de conversației au străbătut biblioteci întregi. Și iată câteva lucruri cu care m-am molipsit după ce am cunoscut-o pe Ania acum un an.

Primul dintre ele ar fi dragostea pentru muzica clasică. Ania adoră acest gen de muzică și încet, încet m-a făcut și pe mine. Acum, nu pot nega faptul că a fost o perioadă când era ziua și link-ul spre vreo piesă pe youtube dar cine sunt eu să mă vait? Tot din cauza ei și dragostea pentru muzica în franceză, dacă tot suntem la capitolul muzică.

Pe locul doi cu siguranță sunt cărțile lui Schimtt. Având în vedere că Ania este îndrăgostită de tot ce ține de Franța nici nu mă mir că adoră un scriitor francez. Dacă înainte agream opera lui Schimtt după ce am analizat și am tot discutat cu draga mea prietenă online am ajuns să fiu o fană a acestui autor. Începând cu Elixurul dragostei până la Oscar și tanti Roz, am parcus romane întregi de acest autor. Cumva, prin toate aceste conversații, s-a ajuns ca eu să am la activ mai multe cărți scrise de Schimtt decât Ania. Ha! 1-0 pentru mine!

Fiind vorba de cărți nu se poate să includ pasiunea Aniei pentru Fata cu cercel de perlă. De când a citit cartea și până în luna martie când am citit eu cartea aceasta, Ania m-a bătut constant la cap să citesc opera lui Tracy Chevalier. Mai are rost să zic că a avut dreptate și că m-am îndrăgostit de carte?! Hai să fie 1-1.

Un alt lucru pe care a încercat să mi-l transmită a fost dragostea sa pentru limba franceză. Nu i-a ieșit chiar în măsură de sută la sută dar s-a lăsat cu articole și multe fraze frumoase.

Cât de delicată este o femeie poate exprima doar poezia! Iar Ania este însuși poezia în mișcare. Pe lângă faptul că scrie poezii, acest suflet boem mai și traduce poezii din limba română în limba franceză. Iar pentru asta fac adânc o plecăciune și îmi scot pălăria.

Încă un lucru important pe care l-am învățat de la această ființă minunată este că pot trăi cu multe fire albe încă de la 18 ani. Fiindcă mi-a scos suficiente deja și abia ne știm de un an. Chiar în momentul când scriu paragraful Ania mă anunță că ea nu a mai scris nimic. Cum ziceam, o minunăție de fată.

Tot domnișoara această creață m-a ajutat să cunosc câteva persoane foarte tari. Cum? Prin intermediul grupului Prieteni cititori. Un grup plin de oameni minunați. Începând de la A cu Ania și Adelina până la Ș unde e Ștefania. Vă mulțumesc că m-ați primit alături de voi! Și da, aceste fete sunt cele m-au convertit în fan Andreea Balaban.

Și încă un lucru care mi se pare adorabil la Ania, faptul că deșii mi se pare creativitatea în persoană, ea mereu întârzie de fiecare dată când colaborăm. Și credeți-mă că am colaborat de câteva ori. Deja știu că dacă până la 3 nu mi-a dat mesaj să postăm e clar că postăm a doua zi. Și fix azi, de ziua ei, ea crede că eu voi posta mâine.

Păi și cum? Să ratez ocazia de ai zice acestui suflet frumos la multi ani?! Nu cred! La mulți ani draga mea prietenă! Să fii cea mai fericită, cea mai iubită și cu cele mai multe vizualizări din toată zona blogosferică! Să își curgă lacrimi de fericire pe obraz în număr mai mic decât numărul colaborărilor tale. Să ți se umple biblioteca mai ceva ca părul meu de fire albe (pe care ți le datorez). Iar Franța să fie mai aproape decât distanța între tastele a și s. La mulți ani! 17 primăveri superbe!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s